Repatriëring

Repatriëring

Terugkeer bij ziekte of ongeval

Je hebt het vast vaak in het nieuws voorbij horen komen als het wintersportseizoen weer is begonnen: ‘Er zijn deze week meerdere Nederlanders met een helikopter van de piste afgehaald na het breken van een been. Zij worden zo snel mogelijk met een gipsvlucht terug naar Nederland gevlogen.’ Gemiddeld worden er paar jaar maar liefst 600 Nederlanders terug naar Nederland gevlogen. Erg vervelend nieuws waarvan je hoopt dat het je zelf nooit zal overkomen. Echter is het wel belangrijk je goed te verzekeren voor het geval je na een ongeluk, of in het ergste geval overlijden, toch terug naar Nederland moet. In dit artikel vertellen we je wat repatriëring bij wintersport precies inhoudt, hoe het zit met ziekte en overlijden en wie de repatriëring vergoedt.

Wat is repatriëring precies?

Letterlijk vertaald betekent repatriëring de terugkeer naar het vaderland. In het dagelijks leven wordt het begrip vaak gebruikt om aan te duiden dat wanneer een persoon op de vakantiebestemming ziek wordt of overlijdt, terug wordt gebracht naar Nederland. We lezen of horen dan vaak over een gipsvlucht. Dit gebeurt alleen als hier medische redenen voor zijn én er door een arts toestemming voor is gegeven. Soms kan het namelijk zijn dat de persoon in kwestie vanwege de ziekte niet vervoerd mag worden. Het vervoeren gebeurt altijd met een vliegtuig of een ambulance waarbij medische begeleiding aanwezig is voor het geval er complicaties optreden.

Repatriëring bij ziekte

Tijdens wintersport zijn gebroken ledematen, verstuikte knieën, rugletsel en gescheurde kniebanden veel voorkomende ongelukken. Soms is het bij ziekte mogelijk in het verblijfsland behandeld te worden en later zelf naar huis te keren, maar bij eerdergenoemde ongelukken besluit een arts vaak dat repatriëring noodzakelijk is. Over het algemeen vindt repatriëring plaats in de volgende gevallen:

  • Als er in het vakantieland niet de benodigde medische zorg verstrekt kan worden;
  • Als er kans is op meer complicaties;
  • Als je niet in staat bent zelf terug naar huis te komen;
  • Als je vanwege medische redenen niet zittend vervoerd kunt worden.

Repatriëring bij overlijden

Wanneer iemand op de wintersportbestemming overlijdt, dien je ten eerste contact op te nemen met de alarmcentrale van de reisverzekering van de overledene. Als je wilt dat het stoffelijk overschot naar Nederland vervoerd wordt, kun je hiervoor een uitvaartcentrum inschakelen. Zij zullen samenwerken met de familie en de reisverzekering om de repatriëring zo snel en voorspoedig mogelijk te laten verlopen.

Vergoeding repatriëring bij wintersport

De kosten van repatriëring kunnen wel oplopen tot tienduizenden euro’s en worden niet vergoed door je basiszorgverzekering. Hiervoor dien je een zorgverzekering met aanvullend pakket of een reisverzekering af te sluiten. Een reisverzekering vergoedt de repatriëring zonder aanvullende dekkingen.

Wat echter niet gedekt wordt, is als je met een banaan of een helikopter van de berg af moet worden gehaald. Dit loopt ook altijd aardig in de kosten en is alleen verzekerd als je een aanvullende wintersportdekking hebt afgesloten naast je reisverzekering. Let er wel op dat veel verzekeringsmaatschappijen voor off-piste skiën andere voorwaarden hanteren. Meer informatie hierover leef je op de pagina off-piste dekking.

(Visited 804 times, 1 visits today)