Kortlopende wintersportverzekering

Kortlopende wintersportverzekering

Over het algemeen brengt een wintersportvakantie meer risico’s met zich mee dan bijvoorbeeld een zomervakantie. Het is dan ook verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Echter, niet elke reisverzekering dekt de specifieke ongevallen van een wintersportvakantie. Denk hierbij aan een gipsvlucht of diefstal van de gehuurde skimaterialen. De verschillende verzekeringen zijn onder te verdelen in twee soorten, namelijk een doorlopende wintersportverzekering of een kortlopende wintersportverzekering.

Wat is een kortlopende wintersportverzekering? Waarom kun je besluiten om hiervoor te kiezen en wat is de dekking van een kortlopende wintersportverzekering? De antwoorden hierop kun je in dit artikel vinden.

Wat is een kortlopende wintersportverzekering?

Een kortlopende wintersportverzekering wordt afgesloten voor een bepaalde tijd. Deze verzekering wordt daarom ook wel een aflopende of een tijdelijke verzekering genoemd. Een kortlopende verzekering is voordeliger dan een doorlopende reisverzekering wanneer je niet langer dan 21 dagen gedurende een jaar op reis gaat. Waar je bij een doorlopende reisverzekering per jaar betaalt, betaal je voor een kortlopende verzekering per dag.

Let wel, niet elke verzekeraar biedt een specifieke verzekering voor de wintersport. Het is dan veelal wel mogelijk om een ‘normale’ reisverzekering af te sluiten en daar een winterse module, ook wel wintersportdekking genoemd,  aan toe te voegen.

Waarom een kortlopende wintersportverzekering?

Wanneer je bewust risico’s opzoekt tijdens de vakantie door het uitoefenen van een ‘gevaarlijke’ sport, zoals duiken, snowboarden of skiën, wordt een ongeval als gevolg hiervan niet standaard vergoed door de reisverzekering. Het is dan ook verstandig om voor de skivakantie een wintersportverzekering af te sluiten.

Een voordeel van de kortlopende wintersportverzekering is dat deze automatisch weer wordt beëindigd. Je hoeft dit dus niet zelf op te zeggen en dat is wel zo prettig! Ga je echter voor een langere tijd op wintersport? Bijvoorbeeld wanneer je voor een aantal weken of maanden als ski- of snowboardinstructeur aan de slag gaat. Of ga je meerdere malen per jaar op (wintersport)vakantie? In dit geval kun je overwegen om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Dit geldt niet alleen voor de wintersportvakantie, maar ook voor andere vakanties gedurende het jaar. De wintersportmodule kan namelijk makkelijk aan- en uitgezet worden.

Dekking van de kortlopende wintersportverzekering

Bij de dekking van een wintersportverzekering kun je denken aan de vergoeding van skipassen of ski-huur van de dagen waarop je de piste niet meer op kunt wegens een ongeluk of ziekte. Deze dekking verschilt per verzekeraar. Raadpleeg voor de specifieke vergoedingen en dekkingen de poliswaarden van de desbetreffende verzekeraar.

Onderstaand vind je een opsomming van de ongevallen welke over het algemeen gedekt worden:

  • Medische kosten als gevolg van een ongeval op de piste
  • Kosten van de niet-gebruikte dagen van de skipas, skilessen en gehuurde uitrusting (als gevolg van bijvoorbeeld een ongeval)
  • Vervoer vanaf de piste na een ongeval.

Het merendeel van de verzekeraars heeft een ongeval buiten de officiële piste,  ‘off piste’ als uitzondering opgenomen in de polis. Een vergoeding is in dit geval uitgesloten. Bij sommige verzekeraars ben je beperkt verzekerd en ben je niet gedekt wanneer er een lawinewaarschuwing is gegeven. Bij andere verzekeraars ben je alleen verzekerd als je onder begeleiding bent van een gecertificeerde leraar of gids. Lees meer over de vergoeding van ‘off piste’ ongevallen.

Tip
Als je van plan bent om te gaan langlaufen, bekijk dan extra zorgvuldig de polisvoorwaarden. Bij de meeste reisverzekeraars valt deze wintersport onder de ‘normale’ reisverzekering en hiervoor hoef je dan ook geen extra winterdekking voor af te sluiten!

(Visited 965 times, 1 visits today)