Off-piste

Off-piste

Dekking buiten de piste

Voor velen is er geen beter gevoel dan heerlijk met je ski’s of snowboard door de krakende sneeuw heen te gaan. Vooral ’s ochtends wanneer de pistes er weer strak bij liggen is het heerlijk om snel af te dalen. Echter merk je na enige tijd vaak al dat de sneeuw papperig wordt en dat het drukker en drukker wordt op de piste. Om de drukte te ontwijken en door de verse sneeuw te kunnen blijven gaan, is off-piste skiën of snowboarden soms een verleidelijk alternatief. Een echte wintersportliefhebber wil niets liever dan de natuur ontdekken en extra avontuur opzoeken. Ondanks dat je een wintersportverzekering hebt afgesloten ben je niet altijd verzekerd wanneer je off-piste gaat. In dit artikel lichten we meer over de off-piste dekking toe.
Vergelijk off-piste dekkingen

Wanneer ben je off-piste?

Off-piste kan vooral wanneer het om verzekeren gaat een vaag begrip zijn. Het houdt letterlijk in dat je je in het gebied buiten de piste bevindt. Een piste is te herkennen als deze voldoet aan de volgende drie kenmerken:

  1. De afdaling is afgezet met stokken;
  2. Het gebied wordt gecontroleerd door de pistebemanning;
  3. De afdalingen zijn geprepareerd.

Heeft een gebied deze drie kenmerken niet, dan begeef je je off-piste. Dus ook wanneer je net iets buiten de piste terecht komt, geldt dit als off-piste. Er wordt geen rekening gehouden met een marge van een bepaald aantal meter.

Een uitzondering hierop zijn de skiroutes. Deze zijn niet geprepareerd en worden nauwelijks gecontroleerd door de pistebemanning, maar vallen niet onder off-piste gebied. Daarnaast hebben ze een marge van 25 meter waar je je in mag bevinden voordat je off-piste bent.

Verzekeren

Als je off-piste wilt skiën, is het aan te raden een aanvullende wintersportdekking en/of een dekking voor gevaarlijke sporten of onderwatersporten naast je reisverzekering af te sluiten. Alleen met deze dekkingen is het, afhankelijk van de verzekeraar, mogelijk jezelf te verzekeren bij off-piste skiën.

>Verzekeraars

Onderstaand is een tabel weergegeven waarin de meest bekende verzekeraars met dekking voor off-piste skiën zijn vermeld. Onder ‘benodigde aanvullende dekking’ is te vinden welke aanvullende dekking je dient af te sluiten en daarnaast vind je de voorwaarden die gelden per verzekeraar.

Verzekeraar Benodigde aanvullende dekking Voorwaarden
Allianz Global Assistance Wintersport en gevaarlijke sporten Er mogen geen lawinewaarschuwingen gegeven zijn
Inshared Winter- en onderwatersport Het mag niet verboden zijn om in het gebied te skiën
Europeesche Skiën en snowboarden Geen extreme risico´s nemen.
Geen waarschuwingen negeren
FBTO Winter- en onderwatersport Onder begeleiding van een gecertificeerde skileraar
ANWB Wintersportdekking Onder begeleiding van een skileraar met diploma voor off-piste skiën en niet wanneer er gewaarschuwd wordt met een code hoger dan 4 voor lawines
Centraal Beheer Achmea Winter- en onderwatersport Onder begeleiding van een gecertificeerde gids of skileraar
Nationale Nederlanden Geen dekking bij off-piste skiën
Klaverblad Geen dekking bij off-piste skiën

Bovenstaand overzicht geeft de meest bekende verzekeraars weer. Als jouw verzekeraar hier niet tussen staat, wil dit dus niet zeggen dat er geen dekking voor off-piste is. Controleer altijd heel goed de polisvoorwaarden van jouw verzekeringsmaatschappij om zeker te weten welke zaken wel en niet gedekt zijn.

Toelichting voorwaarden

Veel verzekeringsmaatschappijen hanteren bepaalde voorwaarden bij het verzekeren van off-piste skiën. Om het grijze gebied te verduidelijken, lichten we de meest gestelde voorwaarden nog even toe:

  • Lawinewaarschuwingen: er zijn vijf officieel bekende niveaus voor lawinegevaar:
  1. Gering gevaar: alleen bij natte sneeuw of steile hellingen kans op kleine lawines;
  2. Matig gevaar: over het algemeen goede omstandigheden, maar bij steile hellingen kunnen lawines ontstaan door groepen;
  3. Aanzienlijk gevaar: gedeeltelijk slechte omstandigheden. Op steile stukken komen vaak lawines voor van grotere omvang, veroorzaakt door een enkel persoon;
  4. Groot gevaar: er wordt afgeraden je op steile hellingen te begeven. Er is acuut gevaar, lawines ontstaan spontaan en zijn van grote omvang;
  5. Zeer groot gevaar: grote lawines die tot in de dorpen kunnen komen en spontaan ontstaan. Skigebieden worden veelal gesloten als niveau 5 van kracht is.

De eventuele waarschuwingen voor lawinegevaar zijn terug te vinden op de officiële informatiewebsites over de lawines in het desbetreffende land. Voor Zwitserland is dit bijvoorbeeld www.slf.ch.

  • Verboden te skiën: wanneer het verboden is in een skigebied te skiën, wordt dit met duidelijke borden voor of op de piste aangegeven;
  • Extreme risico’s: over het algemeen geldt hier skiën met lawinewaarschuwing niveau 3, skiën bij een verbod en/of waarschuwingen negeren;
  • Skileraren met certificaten: check voor vertrek altijd de certificaten van de skileraar die als begeleider met je meegaat om te kijken of dit de vereiste certificaten zijn.

Repatriëring

Ondanks dat je er niet vanuit gaat dat je vanaf je wintersportbestemming eerder naar huis moet, is het toch handig te weten hoe het met repatriëring zit. Repatriëring valt onder de basisreisverzekering, maar met off-piste skiën wordt dit niet zomaar door deze standaard reisverzekering gedekt. Alle verzekeraars* die in bovenstaande tabel zijn genoemd, dekking repatriëring mits:

  1. Je de aanvullende winter- en/of onderwatersportverzekering hebt afgesloten;
  2. Je je houdt aan de voorwaarden die voor deze aanvullende dekking gelden bij off-piste skiën.

chat Alleen bij Allianz Global Assistance dien je ook een aanvullende dekking voor medische kosten af te sluiten om repatriëring bij off-piste skiën vergoed te krijgen.

(Visited 1.814 times, 1 visits today)