Doorlopende wintersportverzekering

Doorlopende wintersportverzekering

Een wintersportvakantie is in de regel risicovoller dan een zomervakantie. Een reisverzekering met aanvullende wintersportdekking voor een dergelijke vakantie is dus aan te raden. Het is belangrijk om in de gaten te houden welke reisverzekering bepaalde ongevallen op de piste dekt. Is door een ongeluk het vliegtuig naar huis je enige optie, dan is het fijn als dit vergoed wordt. Of denk aan je (gehuurde) skimaterialen die gestolen worden.

Wat dekt een doorlopende wintersportverzekering? En wat is zo’n verzekering eigenlijk? Antwoorden op deze vragen zijn hier onder te vinden.

Verschil kortlopend en doorlopend

Het is handig om de verschillen tussen een kortlopende wintersportverzekering en een doorlopende wintersportverzekering te weten. De kortlopende variant sluit je af voor een bepaalde periode, de tijd die je daadwerkelijk op vakantie bent. Het kan ook zijn dat je meerdere keren per jaar op wintersport gaat of misschien wel een tijdje werkzaam bent als instructeur op de piste, dan is een doorlopende wintersportverzekering waarschijnlijk aantrekkelijker.

Door de voor- en nadelen van een kortlopende reisverzekering en een doorlopende reisverzekering op een rijtje te zetten, kan je eenvoudig bepalen welk type verzekering het beste bij jou past.

Voordelen kortlopende reisverzekering

  • Een kortlopende reisverzekering sluit je af voor de duur van je reis en loopt dus automatisch af.
  • Je betaalt alleen voor de dagen dat je daadwerkelijk op vakantie bent en de verzekering nodig hebt.
  • De verzekering is precies zo samen te stellen als je zelf wil.

Nadeel kortlopende reisverzekering

De kortlopende reisverzekering is duurder als je meer dan 21 dagen in het jaar op vakantie gaat.

Voordelen doorlopende reisverzekering

Met een doorlopende reisverzekering kan je altijd met een gerust gevoel op vakantie, je bent immers al verzekerd. Ook voor die last-minute die je nog snel even boekt. Je sluit de doorlopende reisverzekering één keer af voor het hele jaar en bent daarna van al het geregel af. Ook betaal je slechts één keer de afsluitpremie. Dit is een goedkopere optie als je meerdere keren per jaar op vakantie gaat en/of langer dan 21 dagen in totaal. De doorlopende reisverzekering heeft geen definitief karakter, je kan de verzekering eenvoudig tussentijds aanpassen naar jouw wensen.

Nadeel doorlopende reisverzekering

Het is bij deze variant wel belangrijk om de opzegtermijn van één maand in acht te nemen indien je wil opzeggen.

Doorlopende reisverzekering

Als je een doorlopende reisverzekering afsluit ben je zoals eerder vermeld gedurende een jaar verzekerd tijdens je vakanties. In principe vallen de volgende zaken onder de standaarddekking:

  • Gemaakte kosten bij ongevallen;
  • Schade of gebreken aan de accommodatie;
  • Nederlands sprekende hulp vanuit de alarmcentrale;
  • Gestolen of beschadigde bagage;
  • Kosten voor het bellen naar hulplijnen.

Aanvullende wintersportmodule

Als je op wintersport gaat zijn er diverse mogelijke kosten niet standaard mee verzekerd. Je kunt hierbij denken aan de kosten die worden gemaakt bij een ongeval. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje, ook op de piste. Gelukkig bestaat de mogelijkheid je hiertegen aanvullend te verzekeren. Onder deze wintersportmodule vallen de volgende zaken:

  • De kosten van de reddingsoperatie op de piste. Denk aan redding via een helikopter of een zogenoemde ‘banaan’.
  • Reeds gemaakte kosten voor je skipas, skilessen en skihuur.
  • Beschadiging of diefstal van skimaterialen
  • Vervoer naar Nederland, als je reguliere vervoer niet voldoet.

Skimaterialen gestolen
Diefstal van ski’s en snowboards komt helaas vaker voor dan je denkt. Vooral de nieuwere materialen zijn erg gewild bij mensen die kwaad in de zin hebben. Normaal gesproken worden de materialen bij diefstal vergoed, maar een belangrijke kanttekening is wel dat deze niet onbeheerd achter worden gelaten. Als je materialen toch zijn gestolen, is het raadzaam aangifte te doen bij de politie in je wintersportgebied.

Gipsvlucht
De traditionele gipsvlucht is weliswaar verdwenen, maar wie vanwege een gebroken been niet met de auto terug naar Nederland kan, is nog steeds aangewezen op het vliegtuig. Dit zal tegenwoordig wel met een gewone lijnvlucht zijn. Over het algemeen wordt dit vergoed en de alarmcentrales van de verzekeraars hebben zich al voorbereid door extra stoelen in te kopen.

Vervangende chauffeur
Als je met eigen vervoer richting de wintersportgebieden vertrekt en in het gezelschap bevindt zich slechts één chauffeur met een rijbewijs, dan kan dit voor problemen zorgen. Raakt de chauffeur betrokken bij een ongeval en breekt hij of zij een arm of een been, dan is er niemand meer die de auto en de inzittenden naar huis kan brengen. De meeste verzekeraars schakelen in dit soort gevallen een chauffeur in die de auto en de overige inzittenden veilig naar huis brengt.

Onverwachte medische kosten
Wanneer je na een ongeval meteen in het buitenland geopereerd wordt en daar in het ziekenhuis moet blijven, valt dit normaal gesproken onder de dekking van je zorgverzekering. Helaas zitten hier wel een aantal mitsen en maren aan. De gemaakte kosten worden vergoed tot het tarief wat in Nederland voor een vergelijkbare ingreep gerekend zou worden. In het buitenland kan het tarief voor een ingreep en/of verblijf in het ziekenhuis aanzienlijk hoger liggen dan in Nederland. Dit betekent dat je zonder de juiste dekking alsnog een groot deel van de kosten zelf dient op te hoesten.

Denk er ook aan dat in wintersportgebieden de zorg vaak in handen is van privéklinieken, welke niet onder de dekking van de basiszorgverzekering vallen. Niemand zit na een vakantie die in het water is gevallen, ook nog te wachten op een forse rekening achteraf. Om deze reden is het verstandig ook een aanvullende medische dekking af te sluiten bij je reisverzekering.

(Visited 244 times, 1 visits today)