Medische kosten

Medische kosten

Vergoeding van geneeskundige kosten

Als je op wintersport gaat, denk je vaak alleen aan de leuke tijd die je te wachten staat. Helaas gebeuren er elk jaar weer duizenden ongelukken op de piste, veroorzaakt door botsingen, vermoeidheid of zelfoverschatting. In 2016 liep het aantal ongelukken op tot 65.000! 37 procent hiervan leidde tot knieblessures, gevolgd door schouderblessures met 19 procent. Veel van deze ongelukken hebben een ziekenhuisbezoek als gevolg, waarbij de kosten hoog op kunnen lopen. Als je tijdens je wintersport naar een ziekenhuis gebracht wordt, kom je namelijk vaak in een privékliniek terecht. In deze klinieken liggen de kosten een stuk hoger dan dat je basiszorgverzekering dekt. Daarom is het verstandig goed verzekerd op reis te gaan. Hoe je dit kunt doen, lichten we toe in dit artikel.

Welke verzekeringen moet ik afsluiten als ik op wintersport ga?

Als je op wintersport gaat, is het aan te bevelen in ieder geval de volgende verzekeringen af te sluiten:

  • Reisverzekering;
  • Wintersportdekking;
  • Dekking voor geneeskundige/medische kosten.

Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur is het mogelijk meerdere dekkingen af te sluiten, waaronder een dekking voor gevaarlijke sporten, pechhulpverzekering of een extra bagagedekking.

Reisverzekering

We adviseren altijd een reisverzekering af te sluiten als je op wintersport gaat. Hiermee ben je verzekerd voor onder andere diefstal of schade aan je bagage, buitengewone kosten en repatriëring én kun je de 24 uur alarmlijn inschakelen bij nood. Daarnaast wordt de optie geboden om naast een reisverzekering aanvullende pakketten af te sluiten, waaronder een wintersportdekking en een dekking voor geneeskundige kosten. Ook je zorgverzekeraar biedt de mogelijkheid om aanvullend te verzekeren voor medische kosten.

Wintersportdekking

Voordat je op wintersport gaat, is het aan te raden de mogelijkheden voor een wintersportdekking te bekijken. Bij veel verzekeringsmaatschappijen is de wintersportdekking een aanvullende verzekering die je zowel naast een langlopende als naast een kortlopende reisverzekering kunt afsluiten. Ook zijn er verzekeringen die wintersportdekking standaard in het basispakket hebben zitten. Deze dekking biedt bijvoorbeeld uitkomst als je door een ongeval extra verblijfskosten maakt of wanneer je het betaalde skimateriaal en de skipassen niet meer kunt gebruiken. Echter komen er bij een ongeluk ook medische kosten kijken. Deze worden niet door je reisverzekering of wintersportdekking vergoed, maar hier dien je de aanvullende dekking geneeskundige kosten voor af te sluiten.

Geneeskundige kosten

Wanneer je tijdens de wintersport een ongeluk krijgt, word je vaak naar een privékliniek gebracht. Soms is alleen een bezoek genoeg, maar bij veel ongelukken die op de piste voorkomen word je langer opgenomen. Om te voorkomen dat je na een ziekenhuisverblijf voor hoge kosten komt te staan, is het zeker voor een wintersportvakantie aan te raden de aanvullende dekking voor geneeskundige kosten, ofwel medische kosten, af te sluiten. Deze dekking vergoedt zowel de medische kosten die je basiszorgverzekering niet dekt als de kosten van je eigen risico.

Tip: zorg dat je altijd je EHIC (European Health Insurance Card) bij je draagt. Met deze kaart kan het ziekenhuis direct zien hoe je verzekerd bent en kunnen ze snel bij je gegevens. Ook kunnen de gemaakte kosten gelijk makkelijk gedeclareerd worden bij je zorgverzekeraar zonder dat je zelf geld hoeft voor te schieten. Wist je dat de achterkant van je zorgpas soms al een EHIC is? Check dit even goed voor vertrek. Nog geen EHIC? Deze kun je aanvragen op www.EHIC.nl.

(Visited 303 times, 1 visits today)