Sneeuwgarantie

Sneeuwgarantie voor wintersport

Je hebt alles op orde: verblijf geboekt, skipas aangevraagd en de tassen gepakt. Wat blijkt? Er is niet voldoende sneeuw op jouw wintersportbestemming… Wat nu? Wintersportvakantie en sneeuw gaan vanzelfsprekend hand in hand en een gebrek (of overvloed) aan sneeuw is niet gewenst. Sinds enkele jaren bieden vele reisorganisaties en verzekeraars een sneeuwgarantieverzekering aan welke het risico op sneeuwproblemen verkleint.

Wat houdt de sneeuwgarantie voor wintersport precies in en wanneer is de verzekering van toepassing? En wat kost een dergelijke verzekering? De antwoorden op deze vragen vind je in dit artikel.

Wat is een sneeuwgarantie verzekering?

Een sneeuwgarantie verzekering wordt ook wel skigarantie genoemd. Simpel gezegd biedt het de zekerheid om een wintersport te annuleren wanneer het geplande skigebied niet geschikt blijkt. Denk hierbij niet alleen aan te weinig sneeuw, maar ook aan een te grote hoeveelheid sneeuw. Wanneer je een sneeuwgarantie verzekering hebt afgesloten kun je in de meeste gevallen goedkoop of zelfs kosteloos de reis omboeken naar een ander gebied of andere data. Voor veel wintersportliefhebbers ligt de drempel voor het vroeg boeken door deze verzekering lager.

Wanneer is de sneeuwgarantie verzekering niet geldig?

Er zijn voorwaarden verbonden aan de module sneeuwgarantie. Deze verschillen per reisorganisatie en verzekeraar en het samenvatten van deze voorwaarden is hierdoor complex. Onderstaand geven we enkele voorbeelden van situaties waarbij je geen aanspraak kunt maken op de sneeuwgarantie verzekering. De exacte voorwaarden vind je in de polisvoorwaarden van de desbetreffende verzekeraar of organisatie.

  • Let op de periode waarin de garantie geldig is. Bij de meeste organisaties is dit van half of eind december tot half of eind maart. Dit worden ook wel eens de ‘officiële openingsdata’ van het gebied genoemd;
  • Wanneer gaat de sneeuwgarantie in? Ook dit verschilt per organisatie. Dit kan bijvoorbeeld vanaf zes dagen voor vertrek zijn;
  • Er gelden verschillende maatstaven. Bij de ene verzekeraar heb je skigarantie bij een bepaald aantal geopende pistes of skiliften in het gebied. Bij een andere maatschappij kan daarentegen het aantal centimeter aan sneeuw in het dal juist doorslaggevend zijn.
  • Het gebied. Enkele verzekeraars bieden de verzekering enkel in een beperkt aantal landen of skigebieden.

Wat kost een sneeuwgarantie verzekering?

De skigarantie wordt over het algemeen aangeboden als aanvullende module op een kortlopende- of doorlopende reisverzekering. De premie ligt slechts rond de 1 à 2 euro per dag. Bij enkele reisverzekeraars of -organisaties zit de skigarantie echter inbegrepen bij de (optionele) annuleringsverzekering of de skipas.

Let wel, het omboeken of annuleren van de wintersportvakantie is niet altijd gratis. Bij een volledige annulering kan een bedrag van bijvoorbeeld 50 euro per persoon in rekening worden gebracht. Mocht de alternatieve accommodatie vele malen duurder zijn, dan kunnen ook hier kosten aan verbonden zijn.

(Visited 1.417 times, 1 visits today)