Vergoeding reis- en verblijfskosten

Vergoeding extra reis- en verblijfskosten

Tijdens de wintersport kan het zomaar zijn dat er iets gebeurt, zoals bijvoorbeeld een ongeluk of overlijden, wat ertoe leidt dat je extra reis- en verblijfskosten maakt. Dit verwacht je natuurlijk niet, maar het zijn erg vervelende en vaak lastige situaties die een hoop extra kosten met zich meebrengen als je niet voldoende verzekerd bent. In dit artikel lichten we toe wanneer je op wintersport extra reis- en verblijfskosten maakt, splitsen we de reiskosten van de verblijfskosten en vertellen we je welke stappen je moet nemen mocht je beroep willen doen op je reisverzekering.

Wanneer maak je extra reis- en verblijfskosten?

Het kan door meerdere uiteenlopende redenen noodzakelijk zijn extra reis- en verblijfskosten te maken:

 • Een ongeval wat leidt tot ziekte of overlijden;
 • Vermissing, overlijden of ziekte van je reisgenoot;
 • Overlijden van een familielid in Nederland;
 • Pech en/of schade aan het voertuig waarmee je op reis bent;
 • Schade aan je woning en eigendommen in Nederland door bijvoorbeeld een overstroming, diefstal of brand;
 • Uitval van de chauffeur waardoor de reis niet door kan gaan;
 • Gedwongen oponthoud door bijvoorbeeld een staking of natuurgeweld;
 • Hevige sneeuwval. Kijk hiervoor eens op de pagina over sneeuwgarantie.

Extra reiskosten

Wanneer je langer op de wintersportbestemming moet blijven of juist eerder terug naar huis moet, zal de reisverzekering de extra reiskosten vergoeden. Zorg daarom altijd dat je een goede reisverzekering hebt afgesloten voordat je op wintersport gaat! Onder de extra reiskosten die je reisverzekering vergoedt, vallen de volgende punten:

 • Noodzakelijke kosten van een terugreis naar Nederland met het openbaar vervoer of een ambulance;
 • Wanneer vanwege ziekte bovengenoemde vervoersmiddelen niet mogelijk zijn, worden de kosten van een vlucht terug naar Nederland vergoed. Lees hier meer over op de pagina over repatriëring.
 • Kosten van het ziekenhuis naar het vliegveld en andersom, zowel in het buitenland als in Nederland.

De extra reiskosten worden bijna altijd volledig vergoed door de reisverzekering. Houd er rekening mee dat vluchten dus over het algemeen niet vergoed worden en de terugreis met het openbaar vervoer afgelegd zal moeten worden, mits je wilt dat deze vergoed wordt.

Extra verblijfskosten

De verblijfskosten worden in tegenstelling tot de reiskosten niet altijd volledig vergoed. De vergoeding verschilt per verzekeraar, maar ligt meestal rond de 75 euro per verzekerde, per dag. Daarnaast wordt er altijd een maximum vastgesteld aan het aantal dagen dat het verblijf extra mag duren. Dit loopt erg uiteen met een vergoedde verblijfsduur van 5 tot 30 dagen. Lees daarom altijd goed de polisvoorwaarden van jouw verzekeraar door, zodat je voorafgaand aan de wintersport weet waar je aan toe bent.

Welke stappen moet ik nemen voor de vergoeding?

Als je denkt extra reis- en/of verblijfskosten te gaan maken, neem je de volgende stappen om een vergoeding te krijgen:

 1. Je neemt contact op met het alarmnummer van je reisverzekering;
 2. Je meldt de situatie via de alarmlijn;
 3. De alarmcentrale besluit wel of geen toestemming te geven aan de reisverzekering om de reis- en of verblijfskosten te vergoeden.
(Visited 436 times, 1 visits today)